Urheiluvedonlyönti

Urheiluvedonlyönnillä tarkoitetaan veikkauspelejä, joissa pelaajat yrittävät arvioida urheilutapahtuman lopputuloksen ja asettavat sille panoksensa. Suosituimpia urheilulajeja, joista lyödään vetoa, ovat jalkapallo, amerikkalainen jalkapallo, koripallo, jääkiekko, baseball, pyöräily, ralli, formula sekä nyrkkeily ja muut kamppailulajit. Hevosurheilua voi kutsua omaksi vedonlyönnin lajikseen ja Suomessa hevospelejä kutsutaan nimellä toto.

Suomessa sekä urheiluvedonlyönnin että totopelien monopoli kuuluu Veikkaukselle, mutta nykyisin pelien pelaaminen verkossa on laillista, joten monopoli on vapautunut netin osalta. Vuodesta 2009 alkaen ikäraja kaikille uhkapeleille on ollut 18 riippumatta pelimuodosta. NordicBet, Unibet ja Betsson ovat internetissä toimivia vedonlyöntitoimistoja, jotka ovat tunnettuja myös Suomessa. Nämä firmat vastustavat Veikkauksen rahapelimonopolia, ja tulevaisuus näyttää, tuoko niiden kampanjointi tilanteeseen muutoksia.

Veikkaus on edelleen suurin vedonlyöntiä tarjoava palveluntuottaja Suomessa, mikä johtuu lähinnä siitä, että sillä on tuhansia myyntipisteitä ympäri maata. Netissä pelaaminen tapahtuu kuitenkin helposti luomalla pelitili jollekin netissä toimivalle vedonlyöntitoimistolle tai nettikasinolle, joka tarjoaa myös vedonlyöntiä. Johtuen Suomen lainsäädännöstä Veikkaus ei pysty tarjoamaan nettitoimistojen tapaan esimerkiksi talletusbonuksia tai muita erikoistarjouksia. Lisäksi sen palautusprosentit ovat paljon pienempiä, joten Veikkaus ei pysty kilpailemaan netissä muiden vedonlyöntitoimistojen kanssa. Iltasanomat on kertonut jo vuonna 2004, että vedonlyönti mobiilissa on jyrkässä nousussa.

Vedonlyönnin perusteet

 • Kerroin ja todennäköisyys

Kertoimet kertovat todennäköisyyksiä muun muassa kotivoitolle, vierasvoitolle tai tasapelille. Todennäköisyyden lisäksi on otettava huomioon vedonlyöntitoimiston voittomarginaali eli palautusprosentti.

 • Pelaajan etu

Pelkkiä lukuja tarkastelemalla, voi tehdä väärän johtopäätelmän siitä, että vedonlyönti olisi pitkällä aikavälillä kannattamatonta. Näin ei kuitenkaan välttämättä ole, sillä vedonvälittäjä joutuu antamaan kertoimet jopa useita päiviä ennen urheilutapahtumaa, mutta pelaaja voi tarkkailla aina viime hetkeen asti muun muassa pelaavaa kokoonpanoa, loukkaantumisia, edellisiä pelejä jne. Vedonlyöntiin paneutunut, kokenut palaaja voi tehdä jopa yksityiskohtaisempia ja parempia analyysejä peleistä kuin vedonvälittäjä. Lisäksi tulee ottaa huomioon, että ennakkosuosikkien kohdalla kertoimet eivät vastaa todellisuutta, vaan ne painuvat liian alas, kun taas altavastaajalla kertoimet kohoavat ylemmäksi kuin oikea todennäköisyys.

 • Voittava pelaaminen

Voittava pelaaminen tarkoittaa sitä, että pelaaja pelaa kohteita, joilla on todennäköisyyttä korkeampi kerroin. Tämä vaatii sen, että pelaaja itse arvioi todennäköisyydet kullekin kohteelle ja vertaa niitä vedonlyöntitoimiston antamiin lukuihin.

 • Todennäköisyyksien määrittäminen

Kaikista parhaimmat vedonlyöjät eivät paljasta kokemuksen tuomaa tietoaan suurelle yleisölle, sillä tällä taidolla voi oikeasti tehdä voittoa. Yleisesti käytettyjä menetelmiä todennäköisyyksien laskemiseksi ovat voimalukuihin tai maaliodotusarvhoihin perustuvat kaavat. Näitä on esitelty alan kirjallisuudessa. Data-analyytikko Johannes Ärje kertoo, että hän etsii todennäköisiä veikkausrivejä, joita muut eivät ole keksineet pelata.

 • Panostaminen

Suosituin panostusmenetelmä on tasapanostus, jossa jokaiseen kohteeseen panostetaan yhtä verran rahaa. Vedonlyöntitoimistot asettavat aina minipanostuksen rajan.

 • Kassanhallinta

On tärkeää pitää kirjanpitoa voitoista ja häviöistä sekä siitä, kuinka paljon rahaa on pelikassassa. Yhteen panostukseen ei saisi käyttää muutamaa prosenttia enempää pelikassasta, jolloin ei tule riskeerattua kaikkia käytettävissä olevia varoja kerralla, ja pelaaminen pysyy vastuullisena.

 • Vihjeiden käyttö[muokka

Tärkeintä on vertailla eri vedonvälittäjien kertoimia ja etsiä ylikertoimia. Esimerkiksi Iltalehti tarjoaa vihjeitä vedonlyöntiin ja raveihin.

Erilaisia vedonlyöntipelejä

1×2 – Pitkäveto on suosituin vedonlyöntimuoto, jossa pelaajat yrittävät veikata urheilutapahtuman voittajan. Tulosveto taas vaatii veikkaajalta enemmän tarkkuutta, sillä siinä koitetaan arvata pelin täsmällinen maali- tai pistemäärä.

Muita suosittuja pelimuotoja:

 • Moniveto
 • Vakioveikkaus
 • Over / under
 • Handicap eli tasoitusveto
 • Moneyline
 • Superkaksari
 • Supertripla.

Laiton vedonlyönti

Suomessa on kiellettyä järjestää muun muassa koira- ja kukkotappeluita, jotka ovat kuitenkin monissa maissa hyvin yleinen vedonlyönnin kohde ja viihteen muoto.

Laittomien vedonlyöntikohteiden lisäksi laiton vedonlyönti on jopa dopingia suurempi ongelma, kertoo MTV-uutiset. Tätä esimerkiksi paljon jalkapallossa tapahtuvaa ilmiötä on yritetty kitkeä mm. poliisin, urheilujärjestöjen ja laillisten veikkaustoimistojen yhteistyöllä, mutta ongelma rehottaa edelleen.

Yksi urheiluvedonlyöntiä vaivannut toinen ongelma, joka on suurelle yleisölle tuttua ainakin nyrkkeilystä, on otteluiden järjesteleminen ja tulosten manipulointi. Europolin mukaan jalkapallossa manipulointiin vuonna 2013 lähes 400 ottelua lahjomalla jopa 425 pelaajaa, tuomaria tai muuta toimijaa.