Nyrkkeily

Nyrkkeily on fyysistä kamppailu-urheilua, jossa kaksi ottelijaa yrittää saada osumia toistensa ylävartaloihin suojatuilla nyrkkeillä. Laji vaatii voimaa, taitoa, taktiikkaa ja vahvoja henkisiä ominaisuuksia.

Lajista on kehittynyt kaksi erilaista muotoa: amatööri- eli olympianyrkkeily sekä ammattinyrkkeily. Perussäännöiltään muodot muistuttavat toisiaan, mutta ammattinyrkkeilyn ottelut koostuvat useammista eristä, sillä niitä voi olla jopa 12, kun amatöörityylin nyrkkeilyssä on vain kolme kolmen minuutin mittaista erää. Ulkoisesti lajit erottaa helposti siitä, että ammattilaiset ottelevat ilman paitaa ja ohuemmilla hanskoilla, ja amatöörit suojaavat päänsä nyrkkeilykypärällä. Yleisesti ottaen amatöörinyrkkeily onkin turvallisempaa, ja ammattilaisotteluissa esiintyy loukkaantumisia huomattavasti enemmän. Turvallisuuden ja otteluiden mielekkyyden vuoksi ottelijat jaetaan sarjoihin painoluokan ja sukupuolen mukaan. Kevyimmät ottelijat painavat alle 49 kg ja raskaimman miesten sarjan ottelijat yli 91 kg.

Nyrkkeilyssä voi voittaa viidellä eri tavalla:

  • Pistevoitto

Amatöörinyrkkeilijät keräävät pisteitä osumien perusteella, ja välillä on käytetty myös elektronisia kypäriä pisteiden arvosteluun, mutta perinteinen tuomarointi on todettu toimivammaksi tyyliksi. Ammattilaisottelussa tuomarit arvostelevat erän kokonaisuutena niin, että voittaja saa lähtökohtaisesti 10 ja häviäjä 9 pistettä. Pisteitä vähennetään maassa käymisestä ja laittomista otteista. Erä voi päättyä myös tasan 10-10. Ottelun päätyttyä kolmen tuomarin antamat pisteet lasketaan yhteen.

  • Luovutusvoitto

Ottelija voi voittaa, mikäli hänen vastustajansa tai vastustajansa valmentajan luovuttaa kesken ottelun.

  • Tekninen tyrmäys

Tekninen tyrmäys muistuttaa luovutusvoittoa, mutta tässä tapauksessa tuomari tekee päätöksen ottelun lopettamisesta, mikäli ottelu on epätasaväkinen, mikä saattaisi uhata ottelijoiden turvallisuutta ja johtaa vakaviin loukkaantumisiin.

  • Hylkäys

Mikäli ottelija rikkoo toistuvasti tai merkittävästi sääntöjä, voidaan hänet hylätä, jolloin toinen ottelija voittaa ottelun hylkäyksen perusteella.

  • Tyrmäysvoitto

Ottelija voittaa, mikäli hän on lyönyt vastustajansa maahan, eikä vastustaja pysty jatkamaan nyrkkeilemistä 10 sekunnin sisällä luvun laskun aloittamisesta. Amatöörinyrkkeilyssä tyrmäyksiä tapahtuu harvoin, sillä tuomarit pyrkivät lopettamaan epätasaiset ottelut ajoissa teknisellä tyrmäyksellä ja myös paksumpien hanskojen ja pääsuojuksen vuoksi. Ammattinyrkkeilyssä tyrmäykset ovat paljon yleisempiä, koska pisteiden laskusysteemi kannustaa lyömään vastustaja maahan jokaisessa erässä.

Lue nyrkkeilystä lisää Wikipediasta.

Vedonlyönti nyrkkeilyssä

Nyrkkeilyn suosioon on vaikuttanut etenkin adrenaliinia nostattavat, nopeatempoiset ottelut sekä mahdollisuus lyödä vetoa otteluiden lopputuloksesta. Lopputuloksen ennustaminen on kuitenkin kontaktiurheilussa hyvin vaikeaa, koska yllätyksiä tulee lähes aina. Silti vedonlyönti on auttanut tekemään nyrkkeilystä yhden tämän päivän suosituimmista urheilulajeista.

Vedonlyöntiä on ollut nyrkkeilyssä todennäköisesti aina, sillä lajia on harrastettu aina antiikin ajoista alkaen. Nykymuotoon laji alkoi kehittyä 1700-luvulla englannissa, kun ensimmäiset säännöt julkaistiin. Vuoden 1900-luvun alkupuolella laji kiellettiin Yhdysvalloissa ja Britanniassa, mikä siirsi ottelut uhkapeliareenoille Las Vegasiin. Näin vedonlyönti ja nyrkkeily alkoivat kehittymään käsi kädessä. Amerikassa nyrkkeilystä tuli suosituin laji baseballin ohella ja vedonlyönnistä tuli suurta bisnestä. Kun voittojen summat kasvoivat, myös otteluita järjesteltiin ja tuloksia manipuloitiin, mistä kerrotaan myös suosituissa Rocky-elokuvissa.

Mikäli vedonlyönti nyrkkeilyssä kiinnostaa, Unibet, Betson ja NordicBet ovat parhaimpia vedonvälittäjiä netissä suomalaisille veikkaajille. Netissä toimivat vedonlyöntitoimistot tarjoavat Veikkausta paremmat palautusprosentit sekä yleensä uusille pelaajille tervetulobonuksia ja muita tarjouksia, joita Veikkaus ei pysty lainsäädännön puitteissa tarjoamaan. Vaikka Suomessa onkin valtiollinen rahapelimonopoli, ei laki nykyisin estä pelaamasta uhkapelejä netissä.

Nettivälittäjien listoilla ovat poikkeuksetta suurimpien nyrkkeilyliittojen merkittävät ottelut sekä suuret eurooppalaiset tapahtumat. Suomalaiset pääsevät laittamaan panoksensa siis myös kotimaisille nyrkkeilijöille, kuten Robert Helenius, Eva Wahlström ja Edis Tatli. Vedonlyönnissä on tärkeää seurata tilastoja, joita mm. Yle, MSN ja Helsingin sanomat tarjoavat.

Suosituin tapa lyödä vetoa on voittajaveto, jota pelataan eniten illan pääotteluiden osalta. Voittajavedon lisäksi lyödään vetoa siitä, missä erässä ottelu voitetaan. Viimeisen erän osalta kertoimet voivat olla jopa lähellä sataa. Alkuotteluissa ennakkosuosikit ovat paljon selvempiä, joten niissä pelataan joko erien kestoa tai voittotapaa, jotka on esitelty ylhäällä. Ottelun kestoa veikataan muistakin urheilulajeista tutulla over/under-vedolla. Kullekin erämäärälle on asetettu kerroin erän yli tai alle.