Moottoriurheilu

Moottoriurheilu käsittää kaikki kilpailut, joissa kilpaillaan nopeudesta, tarkkuudesta, taloudellisuudesta tai luotettavuudesta moottorilla varustetuilla kulkuneuvoilla, jotka toimivat esimerkiksi poltto- tai sähkömoottoreilla tai kaasuturbiineilla. Moottoriurheilu jaetaan pääasiassa neljään ryhmään: auto-, moottoripyörä- ja moottoriveneurheilu sekä lentokilpailut.

Moottoriurheilu on saanut nykyään vastustusta ja sitä on arvosteltu ympäristön kuormittamisesta ja ilmastonmuutoksen edistämisestä, ja Yle kertookin tämän aiheuttamista ristiriidoista kilpailujärjestäjille.

Autourheilu

Moottoriurheilun tunnetuimmat muodot ovat erilaisia autolla ajettavia nopeuskilpailuja, joissa pyritään voittamaan toiset kuljettajat ajamalla ennalta määritelty rata tai matka mahdollisimman nopeasti. Ensimmäiset autokilpailut on järjestetty jo 1896, kun vuonna 1885 keksityn, polttomoottorilla toimineen auton käyttö yleistyi.

 • Karting

Monet autourheilijat ovat aloittaneet uransa kartingista, joka onkin erityisesti nuorten laji, sillä siinä oppii autourheilun perusteet turvallisesti. Kartingissa on mahdollisuus kilpailla kansainvälisellä tasolla.

 • Ralli

Vaikka ralliautot pohjautuvat tavallisiin autoihin, ovat ne niistä teknisesti hyvin kaukana. Kilpailut käydään useimmiten yleisillä teillä, joiden alustoin voivat olla mm. asvaltti, sora, lumi ja jää. Suomalaiset ovat pärjänneet rallissa hyvin ja Suomi on voittanut jopa noin 40 % kaikista rallin maailmanmestaruuksista. Tunnettuja suomalaisia rallikuskeja ovat mm. Ari Vatanen, Juha Kankkunen, Marcus Grönholm ja Tommi Mäkinen.

 • Formula 1

Ensimmäiset Formula 1 kilpailut on järjestetty vuonna 1950. Tätä rata-autourheilun luokkaa on pidetty myös moottoriurheilun kuninkuuslajina. Kilpailut käydään yksipaikkaisilla ajoneuvoilla suljetulla radalla, jotka on yleensä erityisesti suunniteltu kilpa-autoilua varten ja sisältävät sekä mutkaisia että suoria osuuksia. Poikkeuksena Monacon Grand Prix ajetaan ahtailla kaduilla kaupungissa. Suomalaiset ovat menestyneitä myös Formula 1 -kilpailuissa, ja tunnettuja suomalaisia kuljettajia ovat mm. Mika Häkkinen, Kimi Räikkönen ja Valtteri Bottas, joiden kisoja lähettää esimerkiksi MTV suomalaisten penkkiurheilijoiden katseltavaksi. Formuloihin liitetään tietynlainen glamour, sillä kuljettajat saavat korkeita palkkioita, ja lajia onkin kutsuttu maailman kalleimmaksi urheilulajiksi.

 • Drag Racing

Drag racingissä eli kiihdytysurheilussa autojen on tarkoitus kiihdyttää paikaltaan runsaat 400 metriä suoraa rataa maaliin asti mahdollisimman nopeasti. Tämä vaatiikin kiihdytysautoilta erilaisia ominaisuuksia kuin rallissa ja Formula 1 -kilpailuissa.

Moottoripyöräurheilu

Tunnetuimmat moottoripyöräkilpailut ovat nopeuskilpailuja, mutta taitokilpailuja järjestetään huomattavasti enemmän kuin autourheilussa.

 • Nopeuskilpailut

Ratakilpailut ajetaan asvaltoiduilla kilparadoilla ja sitä varten on suunniteltu erilliset ratamoottoripyörät. Motocross-kilpailut käydään haastavilla radoilla, jotka sisältävät erilaisia hyppyreitä, ramppeja ja mäkiä. Speedway-kilpailut ajetaan ovaalinmuotoisilla hiekka- tai jääpäällysteisillä radoilla.

 • Taitokilpailut

Isoilla areenoilla ajettavissa freestyle-motocrossissa kilpaillaan tavallisen motocrossin tyyliin mutta lajissa on kyse siitä, kuka osaa tehdä taitavimmat liikkeet ja ilmalennot. Trial-kilpailuiss ajetaan maastossa esimerkiksi haastavalla, kallioisella reitillä joka sisältää jyrkkiä nousua ja pudotuksia.

 • Kestävyyskilpailut

Endurossa ajetaan mitä erilaisemmilla radoilla, joiden maastot vaihtelevat. Kisojen paremmuus ratkaistaan reitin varrella pidettävien erikoiskokeiden aikojen perusteella. Moottoripyörältä vaaditaan ennen kaikkea luotettavuutta.

Moottoriveneurheilu

Moottorivenekilpailuja järjestetään niin pienillä sisävesiradoilla kuin pitkillä radoillakin, jotka ulottuvat avomerelle saakka, sekä etappi- että kiihdystyskilpailuja. Formula 1 -venekilpailut tapahtuvat pienellä radalla.

Lentokilpailut

Taitolentokilpailuissa voi lentää kaikilla siihen kelpaavilla lentokoneilla, kuten erityiset taitolentokoneet, purjelentokoneet, pommikoneet (Skyhawk, Hornet) sekä suihku- ja harjoitushävittäjät (Hawk, Fouga). Yleisin taitokoneluokka on kuitenkin yksimoottoriset potkurikoneet. Tärkeimmät vaatimukset lentokoneelle on tavallista lentokonetta suurempi lujuus, lennettävyys ylösalaisin ja hyvä ohjattavuus kaikissa tilanteissa.

Ensimmäiset lentokilpailut järjestettiin Reimsissä vuonna 1909, jolloin kilpailtiin muun muassa kestävyydessä, lentokorkeudessa ja nopeudessa.

Vedonlyönti

Vedonlyönti on olennainen osa etenkin autourheilua. Sen suosiota suomalaisten keskuudessa on lisännyt erityisesti suomalaisten kuljettajien menestys, kiinnostus tekniikasta ja lisääntyneet pelimahdollisuudet. Nykyään autourheilussa on erittäin vaivatonta lyödä vetoa, sillä jokainen mobiililaitteen omistaja pääsee veikkaamaan suoraan netissä. Suomen rahapolimonopoli kuuluu Veikkaukselle, mutta netissä kilpailu on vapautunut niin, että vetoa voi lyödä myös ulkomaisten toimijoiden sivuistoilla. Suomalaisten suosimia sivuja ovat mm. Unibet, NordicBet ja Betsson. Myös monet nettikasinot tarjoavat nykyisin vedonlyöntiä eri urheilulajien osalta.

Yleisiä pelimuotoja ovat mm. seuraavat:

 • Voittajaveto
 • Kuski vastaan kuski
 • Aika-ajot
 • Pikataival

Kuten on tärkeää muussakin urheiluvedonlyönnissä, pelaajien pitää olla ajanhermolla, tutustua eri vedonvälittäjien antamiin kertoimiin ja laskea itse todennäköisyyksiä.