Jalkapallo

Jalkapallo on maailman suosituin urheilulaji, joka on kehittynyt nykyiseen muotoonsa vasta 1800-luvulla, mutta sillä on kuitenkin tätäkin pidemmät perinteet. Oikeastaan palloa on potkittu ympäri maailman kautta historian. Karvoilla täytettyä palloa potkittiin Kiinassa jo yli 2 000 vuotta sitten, ja myös maya-intiaanit pelasivat kovalla kumipallolla peliä, jossa yritettiin saada pallo kiviympyrästä läpi. Nykyisen jalkapallon juurten uumoillaan kuitenkin ulottuvan antiikin Kreikkaan ja Roomaan, josta pallolla pelattava peli levisi roomalaisten legionaalaisten mukana muualle Eurooppaan.

Varsinaisesti jalkapallo sai alkunsa kuitenkin vasta Britteinsaarilla, jossa eräänlaista muotoa siitä pelattiin jo 1100-luvulla. Ensimmäiset säännöt kirjoitettiin vasta vuona 1863, kun Englannin jalkapalloliitto perustettiin. Kun sääntöjä alettiin yhtenäistää, syntyi myös toinen laji, rugby, jossa palloon saa koskea myös käsin, toisin kuin jalkapallossa, jossa kaksi joukkuetta yrittävät saada pallon vastustajan maaliin vain jalkoja, vartaloa tai päätä käyttäen. Rugbysta kehittyi Yhdysvalloissa amerikkalainen jalkapallo vuonna 1876. Jalkapalloa pelaa arviolta yli 265 miljoonaa ja seuraa yli 3,5 miljardia ihmistä, mutta suosituinta jalkapallo on Etelä-Amerikassa, Euroopassa sekä isossa osassa Afrikan ja Lähi-Idän maita.

Pelin säännöt

Jalkapallojoukkue muodostuu maalivahdista ja 10 kenttäpelaajasta, jotka yrittävät saada pallon vastustajajoukkueen kenttäpuolella sijaitsevaan maaliin. Lisäksi joukkueeseen kuuluu vaihtopelaajia, jotta pelaajia voidaan tarvittaessa vaihtaa loukkaantumisten tai väsymisen vuoksi sekä taktisista syistä. Samaa pelaaja ei voi vaihtaa kahdesti saman ottelun aikana. Palloon saa koskea käsin vain maalivahti, tai kun kenttäpelaaja suorittaa sivurajaheittoa. Pääasiallisesti palloa liikutellaan jaloilla, mutta potkujen lisäksi pallo saadaan usein maaliin pääpuskun tai vartalokimmokkeen avulla.

Yleensä ottelu kestää kahden 45 minuutin erän verran, mutta tasatilanteessa tulee lisäksi jatkoaika, ja erien välissä on 15 minuutin tauko. Mikäli jatkoajankaan jälkeen ei ole selvillä voittajaa, ratkaistaan peli rangaistuslaukaisukilpailulla. Eniten maaleja tehnyt joukkue luonnollisesti voittaa pelin.

Jos pelaaja on lähempänä vastustajan päätyrajaa kuin vastustajajoukkueen toisiksi alin pelaaja ja pallo, on hän paitsiossa. Tilanne tuomitaan syöttöhetken perusteella, jos paitsiossa pelaaja saa asemastaan pelillistä hyötyä. Paitsiota seuraa epäsuora vapaapotku.

Jos pelaaja rikkoo sääntöjä muulla tavalla, kuten kamppaamalla, taklaamalla, pelaamalla käsillä tai repimällä vaatteista, tuomitaan suora tai epäsuora vapaapotku sääntöjen mukaisesti tilanteesta riippuen. Vapaapotkussa palloon on potkaistava paikoiltaan, eikä potkaisija saa osua palloon toista kertaa ennen kuin siihen on koskettanut joku muu pelaaja.

Vedonlyönti jalkapallossa

Jalkapallo on kuningaslaji myös urheiluvedonlyönnin puolella, sillä siinä riittää veikattavaa vuoden ympäri. Mikäli käynnissä ei ole maailmanmestaruuskisat, seurattavaa riittää varmasti muiden kisojen osalta, kuten Mestareiden liiga, Copa America ja kotimainen Veikkausliiga. Lisäksi on Naisten maailmancup ja alle 20-vuotiaiden maailmanmestaruuskilpailut. Esimerkiksi Kauppalehti kertoo vedonlyönnistä yhtenä ansaintatapana.

Suomessa vedonlyönnin monopoli on Veikkauksella, mutta netissä kilpailu on vapaata. Suositeltavia ja suomalaisten tuntemia vedonlyöntitoimistoja netissä ovat mm. Unibet, Betsson ja NordicBet. Perinteisten pitkävedon ja tulosvedon lisäksi netissä voi pelata live-vetoa ja seurata otteluita suoraan kotikoneelta tai mobiilista. Nettikasinot ja -vedonvälittäjät tarjoavat uusille käyttäjille yleensä myös tervetuliaisbonuksia ja muita erikoistarjouksia sekä tietoa, jonka avulla on mahdollista tehdä valistuneempia veikkauksia ottelun lopputuloksesta. Unibet tarjoaa jalkapallotietoa esim. huuhkajat kokoonpano sekä muuta tarpeellista jalkapallon EM-kisoihin liittyvää.

Negatiivisempaa julkisuutta ovat tuoneet vedonlyöntiin liittyvä rikollisuus sekä pelitulosten manipulointina että laittomana vedonlyöntinä. Europolin mukaan vuosittain ilmenee satoja järjesteltyjä otteluita, joiden pelaajia, tuomareita tai muita toimitsijoita on lahjottu. Laittomaan vedonlyöntiin ja manipulointiin on yritetty puuttua urheilujärjestöjen, laillisten vedonvälittäjien ja Interpolin yhteistyöllä, mutta ongelma rehottaa edelleen.

Jalkapallo on kallis laji

Rahaa liikkuu vedonlyönnin lisäksi muillakin tavoilla jalkapallossa, joka on huomattavaa kansainvälistä liiketoimintaa. Huippujoukkueet saavat roimia tuloja mm. lipputuloista, mainospaikoista ja oheistuotteista. Yksi paitamainos voi maksaa jopa 20 miljoonaa euroa. Seurat voivat ostaa toisiltaan ammattipelaajia jopa kymmenillä miljoonilla euroilla. Venäläinen miljardööri Roman Abramovitš osti vuonna 2003 kokonaisen jalkapallojoukkueen, Chelsea FC:n, sekä törsäsi leveästi kalliisiin huippupelaajiin.

Juventus on tarjonnut Christiano Ronaldosta yli 100 miljoonaa euroa Realille, mutta MTV-uutisten mukaan siirto on jumissa, sillä Real haluaa saada rahaa enemmän. Ronaldolle itselleen riittää vaatimaton 30 miljoonan euron kausittainen pelaajapalkkio.